funkcja liniowa
Nikto0: Witam. Nie wiem o co chodzi w rozwiązaniu tego zadania Podaj wzór funkcji, która dla każdej
liczby rzeczywistej x spełnia rownanie:
a) f(2x−1)=3x−1, b) f(3x+1)=−2x+2.
rozwiązanie
https://zapodaj.net/e97f432c84e12.jpg.html Proszę o wyjaśnienie.
1 lis 15:47
Nikto0: Może ktoś pomóc?
1 lis 17:03
Pytający:
a)
f(x) = ax+b
f(2x−1) = a(2x−1)+b = 2ax+(b−a) = 3x−1
⇒
2a = 3
b−a = −1
⇒
a = 3/2
b = 1/2
b) Spróbuj analogicznie.
1 lis 17:43
1 lis 17:54
Pytający:
Twoje rozwiązanie podpunktu b) wygląda ok, a w linku zadanie zdaje się nie być rozwiązane, więc
trudno tłumaczyć na czym polega ów "sposób"...
1 lis 18:51