matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz granicę
marian:
lim→
∞
(
√
5x
4
+x
2
−1
−
√
5x
4
+7x+3
)
1 lis 11:25
marian:
Ma ktoś pomysł jak to ugryźć?
1 lis 12:07
ICSP:
√
5x
4
+ x
2
− 1
−
√
5x
4
+ 7x + 3
=
5x
4
+ x
2
− 1 − 5x
4
− 7x − 3
=
√
5x
4
+ x
2
− 1
+
√
5x
4
+ 7x + 3
x
2
(1 − 7/x − 4/x
2
)
=
x
2
(
√
5 + 1/x
2
− 1/x
4
+
√
5 + 7/x
3
+ 3/x
4
)
1 − 0 − 0
√
5
→
=
√
5 + 0 − 0
+
√
5 + 0 + 0
10
1 lis 12:11
Antoni z fabryki broni:
√
5x
4
+x
2
−1
+
√
5x
4
+7x+3
pomnóż przez
√
5x
4
+x
2
−1
+
√
5x
4
+7x+3
1 lis 12:14