parametr wielominany
rupertos: Dla jakich wartości parametru k równanie x5 + (1−2l)x3 + (k2−1)x = 0 ma
dokładnie trzy pierwiastki?
doszedlem do tego ze x=0 jest pierwszym pierwiastkiem, dlatego szukac będe jeszcze dwoch,
potem podstawiłem zmienna t=x2 i obliczylem przypadek gdy △t jest równa 0, bo przy powrocie do
podstawienia za x2 wyrzuci nam dwa pierwiastki i wtedy mielibyśmy 3 z treści, jednak w
odpowiedziach
jest jeszcze przedzial (−1,1> i nie wiem skąd i z tym mam problem bo widocznie cos pominąłem
31 paź 19:32
rupertos: x5 + (1−2k)x3 + (k2−1)x = 0
31 paź 19:33
Jerzy:
Dostajesz wskazówki i masz to w d..... Tym razem na mnie nie licz.
31 paź 19:36
ICSP: t = x2 , t ≥ 0
jeżeli jeden pierwiastek równania
t2 + (1 − 2k)t + (k2 − 1) = 0
będzie ujemny a drugi dodatni to jedno z równań
x2 = t1
x2 = t2
będzie miało dwa rozwiązania a drugie tych rozwiązań nie będzie posiadać.
31 paź 19:38