matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz pochodną
Barti:
x + x
2
5
√
x
2
31 paź 00:40
Blee:
x + x
2
x + x
2
x
x
2
=
=
+
=
5
√
x
2
x
2/5
x
2/5
x
2/5
= x
1 − 2/5
+ x
2 − 2/5
= x
3/5
+ x
8/5
z takiej postaci pochodną policzysz
31 paź 01:04
Barti:
taak, dziękuje bardzo, kompletnie sie nie domyśliłem że mozna to zrobić w taki sposób
31 paź 01:26
Blee:
a jakbyś nawet nie wpadł na to ... to po prostu stosujesz wzór na pochodną ilorazu:
f
f' * g − f * g'
(
)' =
g
g
2
gdzie: f = x + x
2
; f' = 1 + 2x
2
2
g =
5
√
x
2
= x
2/5
; g' =
x
−3/5
=
5
5
5
√
x
3
31 paź 01:31
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick