agulcia: Prosze o pomoc w zadaniu z wielomianu dla mnie to koszmar to rozwiązać: Podaje
(x4-3x3+x2-4x+5):(x-1)
18 lis 15:27
mm4: musisz wykonaćz dzielenie albo w słupku albo schematem hornera
18 lis 15:28
agulcia: To własnie wiem z ksiązki tylko mam problem z podliczeniem

(
18 lis 15:30
yeti:
metodą Hornera masz ( wiersze ci zapisze ok

1 - 3 1 - 4 5
1 1 -2 -1 -5
1 -2 -1 -5 0 ( z tego ostatniego wiersza masz
x
3 -2x
2 - x -5 ok


18 lis 15:52
agulcia: o jessssu dzieki... własnie staram sie to pojąć
18 lis 17:19
yeti: Aaaaa


mnożysz od lewej strony

tę wysunietą najbardziej na lewo jedynke(bo bo ona jest m-cem zerowym
przez 1 na dole w ostatnim rzedzie i wynik mnożenia wpisujesz
w drugi rząd pod - 3 ok?/ ( dodajesz obydwie od góry czyl = -2 wiesz


następnie znowu te jedynke przez -2 w ostatnim rzedzie i wpisujesz pod jedynką w drugim
rzędzie itd p o w o d z e n i a
18 lis 17:31
agulcia: dzieki dzieki teraz to przeanalizuje i dam znac jak wyszło
18 lis 17:52
agulcia: zrobiłam inne zadanie sprawdz jak mozesz czy jest dobrze oki? W(x) =8x3-6x2+x-4
Xo=2
W(x)=8*23-6*22+2-4=64-24+2-4=38
18 lis 18:10
agulcia: To na dole to zrobione juz

)
18 lis 18:11
yeti:
Tak

tylko x = 2 nie jest pierwiastkiem tego wielomianu !1 bo W(2) ≠0 OK
18 lis 19:18
agulcia: acha faktycznie juz kumam jeszcze raz dzieki
18 lis 19:27