Rozwiąż nierówność
Technik: Rozwiąż nierówność 2m3−m+1>0
Hejka, aktualnie robię zadania do matury z funkcji kwadratowej z jednego z założeń wyszło mi
cos takiego... jest jakiś sposób aby to prosto obliczyć?
29 paź 21:40
ABC:
tak , −1 jest pierwiastkiem
29 paź 21:41
Technik: Tutaj pierwiastek jest liczba rzeczywista, chodzi mi o jakiś uniwersalny sposob
29 paź 21:48
ABC:
jest taki sposób i kolega Mariusz uważa że dzisiejszy licealista jest w stanie go zrozumieć i
użyć a ja jestem sceptyczny co do tego
29 paź 21:51
Technik: A jakiż to sposób?
29 paź 21:53
CBA:
(m+1)(2m2−2m+1)>0 dla 2m2−2m+1 Δ<0 czyli to wyrażenie jest >0 dla m∊R
zatem m+1>0 ⇒ m>−1
29 paź 21:54
ABC:
wzory Cardano ale tam jest casus irreducibilis i wtedy funkcje hiperboliczne albo przynajmniej
trygonometria
29 paź 21:57
Technik: Jakoś do tego doszedłeś ze (m+1)(2m2−2m+1)>0? Nie byłbym w stanie zauważyć tego
29 paź 21:57
Technik: + za te wzory cardano
29 paź 21:59
WhiskeyTaster: (m+1)(am2 + bm + c) = 2m3 − m + 1
am3 + bm2 + cm + am2 + bm + c = 2m3 − m + 1
am3 + (a + b)m2 + (c + b)m + c = 2m3 − m + 1, wymagamy równości, jak zresztą znak równości
wskazuje, to też korzystamy z tego, że dwa wielomiany są równe dokładnie wtedy, gdy ich
współczynniki są równe − stąd układ równań:
a = 2
a + b = 0
c + b = −1
c = 1
a = 2
b = −2
c = 1
Stąd mamy: (m+1)(2m2 −2m + 1) = 2m3 − m + 1
Inaczej jeszcze można dzielić pisemnie. Dodatkowo taka uwaga: warto zanotować, że porównujemy
wielomiany, a nie wielomian i liczbę.
29 paź 23:46
Mariusz:
"jest taki sposób i kolega Mariusz uważa że dzisiejszy licealista jest w stanie go zrozumieć i
użyć a ja jestem sceptyczny co do tego"
Jeśli do rozwiązania przypadku nieprzywiedlnego użyjemy trygonometrii to
jest w stanie go zrozumieć
Gdyby liczył z użyciem zespolonych to też by dostał rozwiązanie wyrażone za pomocą
funkcji trygonometrycznych
Pokazując sposób licealiście wystarczy wyjść z tego że
postać równania w przypadku nieprzywiedlnym przypomina wzór na
cosinus bądź sinus kąta potrojonego
Hiperbolicusy w tym przypadku wymagają zespolonych
Tak naprawdę do rozwiązania potrzebne są
Wzory skróconego mnożenia
Trygonometria
(wzór na cosinus bądź sinus kąta potrojonego albo przynajmniej wzór na cosinus bądź sinus sumy)
Wiadomości o funkcjach w tym funkcja odwrotna mogą być w pewnym miejscu przydatne
Dzielenie wielomianów
Jeśli znamy wzory Vieta oraz sposób rozwiązywania równania kwadratowego
to może to nam pewne rzeczy uprościć
ale zamiast wzorów Vieta można użyć chociażby metody podstawiania
a zamiast rozwiązywania równania kwadratowego
można znowu użyć wzorów skróconego mnożenia
Jako ciekawostkę podam że są też gimnazjaliści
którzy mogą zrozumieć rozwiązanie z użyciem zespolonych
Dzisiaj jeden z nich jest już informatykiem
2 lis 18:58
marrro: 2m3−m+1>0
z lewej strony odejmujemy i dodajemy m
2m3−m−m+m+1>0 ⇒ 2m3−2m+m+1>0 ⇒ 2m(m2−1)+(m+1)>0 ⇒ 2m(m−1)(m+1)+(m+1)>0 ⇒
(m+1)[2m(m−1)+1]>0 ⇒ (m+1)(2m2−2m+1)>0
dalej jak pisał/a CBA
3 lis 00:01
Mariusz:
Jak wiemy że −1 jest pierwiastkiem to łatwo tak pogrupować
Tutaj ktoś wspominał o uniwersalnym sposobie
Ten tzw uniwersalny sposób wykorzystuje wzory skróconego mnożenia
Rozwiążmy najpierw równanie
2m
3 − m + 1 = 0
m = u + v
m
3 = u
3+3u
2v+3uv
2+v
3
m
3=u
3+v
3+3uv(u+v)
Teraz możemy albo wstawić
m = u+v do równania
albo porównać wielomiany
m
3−3uvm−(u
3+v
3)=0
oraz
Mamy zatem
Tutaj założyłem że nie znamy wzorów Vieta aby móc szybko zapisać równanie rozwiązujące
| | 1 | | 1 | | 1 | |
(u3+ |
| )2+ |
| − |
| =0 |
| | 4 | | 216 | | 16 | |
| | 1 | | 5√3 | | 1 | | 5√3 | |
(u3+ |
| − |
| )(u3+ |
| + |
| )=0 |
| | 4 | | 36 | | 4 | | 36 | |
Tutaj założyłem że nie znamy sposobu z wyróżnikiem i
zastosowałem wzory skróconego mnożenia
(a+b
√3)
3=a
3+3a
2b
√3+9ab
2+3b
3√3
a
3+9ab
2=54
a
2b+b
3=10
b=1 a=3
3
3+9*3=27+27=54
3
2*1+1
3=9+1=10
A tutaj taka zgaduj zgadula nie zawsze zadziała
ale jeśli zadziała to pozwoli uprościć postać pierwiastka
m=u+v
m = −1
2m
3 − m + 1 = 0
2 0 −1 1
−1 2 −2 1 0
Dzielenie przez dwumian schematem Hornera
aby sprawdzić czy nie ma więcej rzeczywistych pierwiastków
(m+1)(2m
2−2m+1)>0
2m
2−2m+1
Δ=2
2−4*2*1=4−8 < 0
m ∊ (−1,
∞)
3 lis 02:29