Proszę o wytłumaczenie
xxx1212: Przeprowadź dyskusję liczby rozwiązań równania z niewiadoma x w zależności od parametru a.
a) ax−3x=a²−9
b) a(a²−1)x=a²+a
29 paź 20:09
yyy2121:
a) (a−3)x=(a−3)(a+3)
dla a=3 równanie ma nieskończenie wiele rozwiązań (0=0)
dla a≠ 3 równanie ma jedno rozwiązanie x= a=3
29 paź 20:15
yyy2121:
x=a+3 miało być
29 paź 20:17
Mila:
a)
x*(a−3)=(a−3)*(a+3)
1) a=3 masz wtedy sytuację:
x*0=0 ⇔ każda liczba x∊R spełnia równanie− nieskończenie wiele rozwiązań
2) a≠3
x=a+3 − jedno rozwiązanie
Rozwiązuj następne sam
29 paź 20:20