Czy jest grupą abelową
ban45zx: W zbiorze A=<0,2> okreslono dzialanie A ⬠ B = √a*b Sprawdz czy struktura (A,⬠) jest grupą
abelową
Zaczynam od sprawdzenia czy działanie jest łączne wychodzi ,że nie bo √a*b*c ≠ a*√b*c
Czyli struktura nie jest grupą
Czy dobrze myślę ?
29 paź 19:53
Pan Kalafior:
Podaj przykład
29 paź 20:28
ban45zx: to znaczy ?
29 paź 20:30
ban45zx: dla
a=2
b=2
c=1
√4*1 ≠ 2 * √2
o to chodzi ?
29 paź 20:32
ban45zx:
29 paź 23:13
Pan Kalafior: Tak.
30 paź 05:58
ite:
A⬠B = √a*b
Czy zapis łączności z 19:53 nie powinien wyglądać tak?
(A⬠B)⬠C = √(A⬠B)*c = √ (√a*b)*c
pod pierwiastkiem jest iloczyn (pierwiastka z a*b) i liczby c
A⬠(B⬠C) = √a*(B⬠C) = √ a*(√b*c)
pod pierwiastkiem jest iloczyn liczby a i (pierwiastka z b*c)
30 paź 10:29
Pan Kalafior:
Zapis łączności to jakiś neologizm. Łączności nie ma,
bo tożsamość √abc = a√bc nie zachodzi. Myślę że to po prostu skok myślowy.
30 paź 18:27