liczby zespolone
liczby zespolone: Zaznacz na płaszczyźnie zbiór określony przez warunek:
| π | | π | |
| < arg z < |
| i |z−1−2i| ≤ 3. |
| 6 | | 3 | |
To zadanie z liczb zespolonych. Nie mam pojęcia jak się do niego zabrać, zwłaszcza do drugiego
warunku; pierwszy chyba rozumiem. Mogę prosić o jakieś wskazówki, pomoc w rozwiązaniu?
29 paź 19:19
PW:
|z − u| to odległość między 'z' a 'u', a więc warunek
|z − u| < 3
oznacza koło otwarte o promieniu 3 i środku 'u'.
29 paź 19:30
liczby zespolone: Okej, rozumiem. Dziękuję! Mogę prosić jeszcze o pomoc z jednym podpunktem? Jak zaznaczać część
Im ale liczby sprzężonej? Wiem, że jest to −Im z, tak? Ale jak to zaznaczyć na płaszczyźnie?
29 paź 19:35
liczby zespolone: Tzn. dokładnie punkty wygląda tak:
Im z(sprzężone, tzn. z tą kreską na górze) > Re z
29 paź 19:35
ite:
z=x+iy → Re z=x, Im z=y
(sprzężenie z) z*=x−iy → Re z*=x, Im z*=−y
Im z* > Re z
−y > x
y < −x i to już łatwo zaznaczyć
29 paź 21:53
liczby zespolone: thx
29 paź 21:58