liczby zespolone
lola456: Witam, mam do rozwiązania 3 równania w liczbach zespolonych.
W zadaniu trzeba skorzystać z postaci wykładniczej liczby zespolonej.
a) |z|3 = iz3
b) c6 = −8z|z|*c, gdzie c to sprzężenie liczby z.
c) zn = n|z|, n należy do liczb naturalnych
Bardzo proszę o pomoc
29 paź 18:50
Pan Kalafior:
rozwiążę c) bo jest najciekawsze
zn = n|z|
z = reiα
rneinα = nr
r = 0 lub r = n1/(n−1)
einα = 1
nα = 2kπ
α = 2kπ/n
z = 0 lub z = n1/(n−1)ei2πk/n, k∊Z
29 paź 19:24
lola456: Dziękuję, a czy mógłbyś mi jeszcze pomóc z poprzednimi dwoma?
29 paź 21:59