nierówność logarytmiczna
Maks: logarytm
rozwiąż nierówność:
log9(log3x) + log3(log27x) ≤ 2
bardzo prosze o pomoc
29 paź 14:46
ICSP: x > 1
Funkcje log
9 x , log
3 x , log
27 x są funkcjami rosnącymi.
Złożenie jak i suma funkcji rosnących nadal jest funkcją rosnąca.
Dlatego funkcja po lewej stronie jest rosnąca, więc może przeciąć funkcję stałą dokładnie w
jednym punkcie.
Przyjmijmy x = 3
k
| | 1 | |
log9(k) + log3( |
| k) = 2 |
| | 3 | |
k
3/2 = 3
3
k = 9
x ∊ (1 ; 3
9]
29 paź 15:05
ICSP: nie dokładnie tylko maksymalnie.
Funkcja jest też ciągła.
29 paź 15:08
Maks: dziekuje bardzo!
29 paź 15:14