Działanie wewnętrzne
bluee: Znaleźć wszystkie takie k∊R, że wzór x*y=ln(x−ky) poprawnie definiuje dwuargumentowe działanie
wewnętrzne w przedziale <1;
∞).
| | x−e | |
Aby równanie ln(x−ky)≥1 to x−ky≥e, więc k≥ |
| ? |
| | y | |
29 paź 12:52
bluee: Skoro x,y≥1 to k≥1−e
29 paź 12:54
bluee: Czy tak jest OK?
29 paź 19:59
bluee: Czy powinno być k≥0?
29 paź 20:05
ABC:
coś nie pykło u ciebie ze zwrotem nierówności
29 paź 20:10
bluee: yyyy...........
29 paź 20:20
bluee: Dla x−ky=e x*y=1
Dla x−ky=e2 x*y=2
itd....
29 paź 20:21
ABC:
itede itepe a na przykład k=−1000 pasuje, a w twoim wzorze nie ma
29 paź 20:25
bluee: 
Fakt!
Czyli k∊R*
29 paź 20:27
ABC:
co to jest R* ?
29 paź 20:28
bluee: Źle!
29 paź 20:29
bluee: R*=R bez zera
29 paź 20:29
bluee: Jak k=−1000 !? Jeżeli zakładam, że to działanie wewnętrzne to x,y∊<1,∞>
29 paź 20:31
ABC:
no i wynik musi należeć do tego przedziału , dla k=−1000 należy
29 paź 20:32
bluee: Np. dla x=2000 i y=1...
29 paź 20:36
bluee: Czyli k∊R?
29 paź 20:37
ABC:
nie, bo musi być x−ky>0 żebyś mógł logarytmować, mówiłem ci o 20:10 gdzie masz bład
29 paź 20:42
bluee: ln(x−ky)≥1 to jest OK?
29 paź 20:47
bluee: Dalej, x−ky≥e
29 paź 20:50
ABC:
dalej jest źle
29 paź 20:55
bluee: ln e=1 tak?
29 paź 21:03
bluee: Może tak jak Twoim zdaniem powinna wyglądać ta nierówność?
29 paź 21:05
bluee: x−ky≤e Jeśli tak, to tego nie rozumiem.
29 paź 21:05
ABC:
x−ky≥e było dobrze, ale dalej to jest pięknie aż faja mięknie
29 paź 21:11
29 paź 21:18
bluee: Tzn, dalej źle bo powiano być k≤e−1
29 paź 21:20
ABC:
ty kolego trzeźwy jesteś? a może za dużo maryśki wypaliłeś?
umiesz przekształcić x−e≥ky ?
29 paź 21:26
bluee: Maryśka

Nie pozwalaj sobie.
29 paź 21:56
bluee: Nie chcesz się udzielać na forum, to nie. Ale nie obrażaj nikogo.
29 paź 21:58
ABC:
teraz każdy student coś bierze nie bądź taki święty Walenty
29 paź 21:59
bluee: Widocznie masz doświadczenie.
29 paź 22:00
bluee: W tej konkretnej dziedzinie...
29 paź 22:00
bluee:
29 paź 22:12
a47: mam tak samo jak ty
29 paź 22:13
29 paź 22:15
ABC:
Eta ty się zapatrzyłaś na małolata z tym zmienianiem nicków
29 paź 22:16
CBA:
29 paź 22:17