Monotoniczność ciągów
kub098: Zbadaj monotoniczność ciągu.
a) an= 2−3n+1
b) an= log(n+1)
Proszę o pomoc.
29 paź 11:08
Blee:
| | an+1 | |
a) |
| = 2−3n − 2 − (−3n +1) = 2−3 wniosek |
| | an | |
| | n+2 | | 1 | |
b) an+1 − an = log(n+2) − log(n+1) = log( |
| ) = log(1 + |
| ) wniosek |
| | n+1 | | n+1 | |
29 paź 11:53
jc: Co tu badać? Przecież widać: malejący, rosnący.
Można oczywiście spróbować napisać ścisłe dowody, co może nie być takie łatwe.
29 paź 11:54
jc: | | 1 | |
Blee, a teraz udowodnij, że log(1+ |
| ) > 0. |
| | n+1 | |
29 paź 11:56