trygonometria
salamandra: Naszkicuj wykres funkcji
tg(x+|x|) jak się do tego zabrać?
29 paź 10:16
ICSP: Rozpisz wartość bezwzględną.
29 paź 10:20
Jerzy:
Od założeń.
Potem:
dla x ≥ 0 f(x) = tg(2x)
dla x < 0 f(x) = tg0 = 0
29 paź 10:20
salamandra: Dziękuję, a dla |cos x −1| warto najpierw narysować |cosx| a pozniej po prostu o jedną
jednostke w dół przesunąć?, czy wlasnie nie wolno, bo nie moze byc cosinus <0?
29 paź 10:25
ICSP: |cos(x) − 1| = 1 − cos(x)
29 paź 10:28
salamandra: i co dalej? −cos(x)+1?
29 paź 10:31
salamandra: −cos(x) to nie jest sin(x)?
29 paź 10:31
ICSP: Jeżeli −cosx = sinx to
cos2x + sin2x = 2sin2x ≠ 1
29 paź 10:32
salamandra: ok, to jak w takim razie narysować ten wykres? przepraszam, że jestem taki natrętny, ale będę
to miał na sprawdzianie za parę godzin i muszę to szybko wiedzieć
29 paź 10:34
ICSP: Narysuj −cos(x) i podnieś go o jedną jednostkę do góry
29 paź 10:35
ICSP:

Czarny : cos(x)
Czerwony : −cos(x) czyli odbicie cosinusa względem osi OX
Niebieski to czerwony przesunięty o jedną jednostkę do góry, wzorem : 1 − cos(x)
29 paź 10:43
ICSP: Wychodzę.
Powodzenia na sprawdzianie.
29 paź 10:44