Oblicz Pole kola opisanego na ABCD
Hydrodrip664: W koło wpisano trapez ABCD, taki, że AB||CD, |AD|=2, |∠ADB|= 5π/12, |∠ABD| = π/4
Oblicz Pole kola opisanego na ABCD, pole trapezu ABCD, Obwód ABCD
Możliwe odpowiedzi:
1)Pole koła opisanego na ABCD jest równe 2π
2)Pole trapezu ABCD jest równe 3√2
3)Pole trapezu ABCD jest równe 3
4)Obwód ABCD jest równy 2/(2−√3)
Proszę o rozwiązanie, z góry dzięi!
29 paź 01:55
Eta:

1/ rysunek zgodny z treścią zadania ( trapez jest równoramienny
2/ na nim oznaczyłam kąty w mierze stopniowej zgodnie z treścią zadania
Ty możesz oznaczyć te kąty w mierze łukowej jak podano w treści
3/ z trójkąta AED"ekierkowego" o kątach 30
o, 60
o, 90
o
zatem a+b=2
√3
| | 2 | |
Obwód : L= 2+2+a+b ⇒ L= 2(2+√3) = |
| |
| | 2−√3 | |
odp: 4/
=======
oraz w ΔABD z tw. sinusów :
P(koła) = 2π
odp: 1/
======
29 paź 12:17
Zhao Yao : | | a+b | |
Prosze o bardzo dokladne wytlumaczenie dlaczego zielony to |
| ? |
| | 2 | |
dziekuje
29 paź 12:32
Eta:
| | a+b | |
|EF|= |
| −−− dł. środkowej trapezu |
| | 2 | |
wniosek.................
29 paź 12:38
Eta:

2 sposób
29 paź 12:42
Eta:
| | a+b | |
W 1/ powinno być: |MN|= |
| −−− dł. środkowej trapezu |
| | 2 | |
29 paź 12:43
Zhao Yao : dziekuje
29 paź 14:54
Hydrodrip664: Dziękuje bardzo
29 paź 21:46
Hydrodrip664: A pole trapezu wynosi 3, prawda?
30 paź 00:10
Eta:
Tak
30 paź 20:22
Inka:
11 lis 20:15