Funkcje
Marcin: Jak obliczyć coś takiego
a) arcsin(sin20))
Prosiłbym o wytłumaczenie
28 paź 23:40
jc: (b)
Dla x ∊ (−π/2, π/2), arctg tg x = 0
tg 9π/8 = tg π/8, arctg tg 9π/8 = arctg tg π/8 = π/8
(a) Dla x ∊ [−π/2, π/2], arcsin sin x = x.
20−6π ∊ [−π/2, π/2], arcsin sin 20 = 20−6π
28 paź 23:53
Marcin: Nie bardzo rozumiem skąd wzięło się to
a)
20−6π ∊ [−π/2, π/2], arcsin sin 20 = 20−6π
29 paź 12:43
Bleee:
Arcsin(sinx) = x o ile ów x należy do dziedziny arcsinusa, dlatego musisz 'zejsc' do dziedziny
arcsinusa.
29 paź 12:59
Bleee:
π ≈ 3.14
6π ≈ 18.84
6π + π/2 ≈ 18.84 + 1.62 = 20.42 > 20
Wiec 20 − 6π znajdzie się w naszym przedziale
29 paź 13:01
Marcin: A gdyby było
arcsin(sin15)) to wynik = 15−4π ?
29 paź 17:27
Jerzy:
Czy rozumiesz , co znaczy „wstrzelić się” w zadany przedział ?
29 paź 18:28
Marcin: Tak
15−5π?
29 paź 18:40
ABC:
π−(15−4π) czyli 5π−15
29 paź 18:50
Marcin: To dlaczego w poprzednim przykładzie arcsin(sin20)) było 20−6π a nie : π−(20−6π) = 7π−20 ?
29 paź 19:08
ABC:
wez sobie wpisz w google "mateusz kowalski cyklometryczne" i kliknij pierwszy link jaki się od
góry pojawi, mam dość tłumaczenia,
w tym pdf to jest rozdział 2.3 albo 2.4
29 paź 19:10
Marcin: gdybym rozumiał to naprawdę nie pisałbym tutaj na forum
29 paź 19:28
Jerzy:
Dla jakiego x , (15 − x) ∊ < 1,3> ?
29 paź 20:44
Mila:
Marcin dodając (odejmując ) nieparzystą liczbę π do argumentu sinusa
należy zmienić znak wartości sinusa.
sin(15)=−sin(15−5π)
arcsin(sin15)=arcsin(−sin(15−5π))=−arcsin(sin(15−5π))=5π−15
29 paź 22:11
ABC:
Mila za to że chciało ci się to tłumaczyć masz
29 paź 22:15
Mila:
Dziękuje, a zgadzasz się z tym wyjaśnieniem?
29 paź 23:04
ABC:
jako proste wyjaśnienie jak najbardziej się nadaje, a dla dociekliwych jest ten link co podałem
z wykresem "funkcji piłokształtnej"
29 paź 23:14
Mila:
29 paź 23:27