szeregi; suma szeregów
kers02: jak obliczyć sumę szeregów liczbowych?
* To n=0 i
∞ są do znaku sumy.
Mógłby ktoś z tym pomóc i wyjaśnić? Trzeba chyba skorzystać z tw. o całkowaniu / różniczkowaniu
szeregów potęgowych lecz niestety nie wiem jak z nich skorzystać.
28 paź 22:59
jc:
| | 1 | |
(2) x=1/2, 1+2x+3x2+4x3+... = |
| |
| | 1−x | |
3x
2+5x
3+7x
5+... = x
2(1+x+x
2+...) + 2x
2(1+2x+3x
2+...)
= 1/2 + 2= 5/2
(1) x=1/3, ln (1−x) = x + x
2/2 + x
3/3 + ...
| | ln(1−x) | |
ln (1−x) = 1 + x/2 + x2/3 + .. = |
| = 3 ln 2/3 |
| | x | |
28 paź 23:48
kers02: prosiłbym o wyjaśnienie co jest czym ,jesli to mozliwe
29 paź 00:04
jc:
| | 1 | | 1 | |
1+2x+3x2+... = (1+x+x2+x3+...)'= ( |
| )' = |
| |
| | 1−x | | (1−x)2 | |
| | 1 | |
[ln(1−x)]'= − |
| = − (1+x+x2+x3+...)=−(x+x2/2+x3/3+...)' |
| | 1−x | |
Dlatego ln(1−x)= C − x+x
2/2+x
3/3+..., C=0.
Popraw powyżej − zabrakło minusa. Wynik = 3 ln 3/2.
Zresztą od razu widać, ze coś nie tak: suma dodatnich składników nie może być ujemna.
29 paź 00:21
Mila:

Dobrze jest.
ln(3/2)>0
29 paź 17:29
Mila:
=======================
| | | | | |
∑(n=0∞) |
| =3*∑(n=0∞) |
| = |
| | n+1 | | n+1 | |
| | | | 1 | |
=3*∑(n=1∞) |
| =3*(−ln(1− |
| )= |
| | n | | 3 | |
======================
29 paź 17:39