matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zbadaj monotoniczność i ograniczoność ciągów.
m8:
Witam czy mógłby ktoś rozwiązać mi te zadanka? Na ćwiczeniach bardzo słabo wyjaśnione a muszę to zrozumieć
2
n+1
a) a
n
=
n
2
+ 3n
5
n
b) b
n
=
n!
2+4+6+...+2n
c) c
n
=
n
2
28 paź 22:35