co to
po co nick: Co to są macierze i całki? Do czego są potrzebne, jakie mają zastosowanie w praktyce?
28 paź 21:29
PW: W praktyce żadne. Potrzebne są do gnębienia studentów.
29 paź 00:18
Pan Kalafior:
Zignoruj PW−pesymistę.
Macierz to tablica liczb, macierze można dodawać, mnożyć, czasami nawet odwracać.
Z tego co wiem to główne zastosowanie macierzy jest do rozwiązywania
różnorakich układów równań.
Całki... no i tu jest trudniej. Całki nieoznaczone są tylko po to by obliczać całki
oznaczone, i to one tutaj powinny być omawiane. I teraz − do czego to potrzebne?
W samej matematyce, np. możemy za ich pomocą obliczać niektóre granice, szeregi.
Mają też interpretację geometryczną jako pole pod wykresem etc.
Są używane np. przy rozwiązywaniu prostych równań różniczkowych,
a one już są bardzo ważne. Moim zdaniem, całka ma większe znaczenie teoretyczne
niż praktyczne.
29 paź 08:14
PW: Panie Kalafiorze, nie jestem pesymistą, ani osobą którą należałoby ignorować.
Nie lubię "wygłupasów". Szkoda Twojego czasu.
29 paź 09:32
Pan Kalafior:
Naucz się pisać tak, żeby to co mówisz nie miało kilkanaście różnych interpretacji, i
jeszcze więcej domysłów, to możesz wrócić ze mną argumentować.
Faktycznie, szkoda mojego czasu.
29 paź 09:55
Pan Kalafior: Jeśli nauczysz się...
29 paź 09:57
PW: Efendi, dzięki Ci za pouczenie. Arogancja i nienawiść bijące z Twojej łaskawej odpowiedzi
pozwalają mi domyślać się jakie było Twe poprzednie wcielenie.
29 paź 11:04
Pan Kalafior:
No, to już obaj (chyba Ty też zdajesz sobie z tego sprawę) wiemy co Ciebie boli.
Ps. To nie była arogancja ani nienawiść, naprawdę to co napisałeś miało kilka interpretacji −
a z kontekstu nie jest jasne co autor miał na myśli.
29 paź 11:46
jc: Nie dogadywać sobie!
Choć czasem miło posłuchać jakiejś awantury.
Niestety jest dużo zadań, których, jak mi się wydaje, jedynym celem jest gnębienie uczniów.
29 paź 11:50
Zhao Yao : To jest forum bylo stworzone dla licealistow i uczniow z technikum . To ze teraz jest na tym
forum coraz wiecej studentow to cos oznacza .
Mianowicie to ze wielu z nich nie doroslo do tego zeby byc studentami .
Takie pytanie to powinien zadac swojemy wykladowcy a nie tutaj
29 paź 11:56
Pan Kalafior:
Czasami robię skróty myślowe − ciężko zawsze pisać o wszystkim co ma się na
myśli. A potem ludzie łapią mnie za to co mówię, ludzie tacy jak Ty. Trudno czasami
powiedzieć co w ogóle o tym myśleć i jak sobie z tym radzić. Czy każde słowo
wymaga przeprosin na 20 linijek tekstu? Obłada obładą. Nie powiem − nie wychowałem
się w normalnym środowisku i czasami nie umiem się zachować.
Nie uważam się za jakiegoś wielkiego Pana − choć niektórzy nienawidzą, i twierdzą inaczej.
Taka ironia.
29 paź 12:00
po co nick: wystarczylo odpowiedziec na pytanie
29 paź 13:13
WhiskeyTaster: Zhao Yao, mylisz się, i to bardzo. Co z tego, że forum docelowo miało być dla uczniów gimnazjum
i szkół średnich, skoro to właśnie tutaj można spotkać osoby, które swoją wiedzą wykraczają
poza poziom studiów? Czemu student miałby nie skorzystać z takiej pomocy? Czasami to właśnie
tutaj dostaję bardziej zrozumiałe odpowiedzi, niż na wykładzie czy ćwiczeniach. Dodatkowo jest
tu spora dyspozycyjność, a także wygoda. I ja to forum z tego powodu cenię.
29 paź 14:06
WhiskeyTaster: Ja tak dodam od siebie, że całek używa się w prawdopodobieństwie.
29 paź 14:08
ite:
Często uczniom szkół średnich rodzice finansują korepetycje. A studenci sami muszą znaleźć
odpowiedzi na swoje pytania. Pewnie dlatego to oni często korzystają z forów internetowych.
I jeszcze jest tak, że ci, którym nauka idzie bez problemów, nie pytają, bo nie mają o co.
Zgłaszają się głównie ci, którzy czegoś nie rozumieją i nie szukają wcześniejszych wyjaśnień,
stąd może wrażenie, że dużo osób ma problemy z prostymi zagadnieniami.
29 paź 14:38
Zhao Yao : Powiadasz kolego ze sie myle
Otoz na roznych uczelniach roznie wykladaja te same rzeczy .Student /ka pyta tutaj dostaje
odpowiedz od np Pana Kalafiora czy jc (pozdrawiam obu Panow )
i nastepuje seria okolo 30 postow dopytywan bo nie tak bylo na wykladzie czy cwiczeniach .Albo
post jest zostawiany
Zamiast pojsc od razu zapytac sie zrodla
29 paź 15:08
Zhao Yao : Dzien dobry
ite
Teraz biedni studenci nie studiuja .
29 paź 15:10
Pan Kalafior:
Biedni też studiują. Jak zdajesz wszystko systematycznie,
to studia są praktycznie za darmo.
29 paź 15:17
WhiskeyTaster: Zauważ, że matematykę nie mają tylko ludzie, którzy studiują matematykę. Jeśli studia nie są o
kierunku matematycznym, to jest to zwykle wykładane po łebkach. A przynajmniej takie znam
relację innych ludzi, którzy kiedyś studiowali inny kierunek. Lepiej dopytać i wiedzieć. Sam
tak robisz, co jest słuszne.
Jak już sam zauważyłeś, różne uczelnie wykładają te same rzeczy na różne sposoby. I nie każdy z
tych sposobów trafia do każdego.
29 paź 15:20
ite: Zhao Yao Mnie też zostawienie postu po trzydziestu dopytywaniach i wpisanie następnego
wqurza.
29 paź 15:46