matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
?
Jo:
Wytlumaczy mi ktos jak to rozwiązać? Log
√
5
+2
(17
√
5
−38)
28 paź 21:18
Mila:
1) Dla takiego przykładu; log
√
5
+2
(17
√
5
+38)=c (
√
5
+2)
c
=17
√
5
+38 podejrzewam, że c=3 (
√
5
+2)
3
=5
√
3
+3*5*2+3*
√
5
*4+8=17
√
5
+38 2) log
√
5
+2
(17
√
5
−38)=c c=−3
1
(
√
5
+2)
−3
=(
)
3
√
5
+2
1
1
1
(
)
3
=
=
=
√
5
+2
5
√
5
+3*5*2+3*
√
5
*4+8
17
√
5
+38
17
√
5
−38
17
√
5
−38
=
=
=17
√
5
−38
17
2
*5−38
2
1445−1444
zgadza się.
28 paź 21:49
ICSP:
log
√
5
+ 2
(17
√
5
− 38) = −log
√
5
− 2
(17
√
5
− 38) = −3
28 paź 21:55
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick