Rozwiąż równanie, korzystając z własności wartości bezwzględniej:
minip: Rozwiąż równanie, korzystając z własności wartości bezwzględniej:
16 − (5x − 1)2 = 0
Mógł by ktoś mi to wytłumaczyć bo nie ogarniam?
28 paź 19:00
abcd : −(5x−1)2=−16
(5x−1)2=16
|5x−1|=4
rozwiaz to
28 paź 19:09
minip: 5x−4=4 ⋁ 5x−4=−4
5x= 8 ⋁ 5x=0
x= 1 i 3/5 ⋁ x=0
x={0; 1i3/5}
28 paź 19:51
minip:
a dlaczego |5x−1| = (5x−1)
28 paź 19:53
abcd : 5x−1=4 lub 5x−1=−4
28 paź 19:53
abcd : x2= |x|2
28 paź 19:55
minip: Chodzi ci o pierwszą własność wartości bezwzględnej ?
28 paź 19:56
abcd : |5x−1|=5x−1 dla x≥U{1}[5}
28 paź 20:00
abcd : Ogolnie chodzi o to ze
x2= |x|2 wlasnosc wartosci bezwzglednej
(5x−1)2=|5x−1|2
|5x−1|2= 16
|5x−1|2= 42 stad
|5x−1|=4
ogolnie |a|=b ⇔a=b lub a=−b
wiec masz
5x−1=4 lub 5x−1=−4
rozwiaz te rownania i sprawdz rozwiazania
28 paź 20:10
minip: Ok już kapuje. Dzięki wielkie mogę spać spokojnie.
28 paź 20:45