Zadanko
Joanna: Magda ustawiła 195 książek na trzech półkach. Na drugiej półce było dwa razy więcej książek niż
na półce pierwszej, a na trzeciej półce o 5 książek więcej niż na półce drugiej. Ile książek
stało na każdej półce?
Podpowie ktoś jak wytłumaczyć to zadanie 5 klasie nie używając X.
28 paź 17:44
abcd : To zadanie jest w 7 czy 8 klasie i dziale rownania
28 paź 17:49
Joanna: W 5 klasie na sprawdzianie
28 paź 17:49
abcd :

40+80+85= 205 za duzo
39+78+83=200 za duzo
38+76+81= 195
28 paź 18:03
ABC:
dla dzieci można tak − zabieramy 5 książek z trzeciej półki, jest ich teraz wszystkich 190 i
jest ich jednocześnie 5 razy więcej niż na pierwszej półce, czyli tam jest 38
28 paź 18:09
Mila:

195−5=190 po zabraniu 5 książek z III półki mamy na razie jednakowe liczby książek na II i III
półce
190:5=38 − liczba książek na I półce
2*38=76 −liczba książek na II półce
76+5=81 − liczba książek na III półce po dodaniu 5 książek
Spr.
38, 76, 81
38+76+81=195
28 paź 20:18