matematykaszkolna.pl
asd Jan Kowalski: Jakie działy matematyki są na studiach informatycznych?
28 paź 14:22
Adamm: Zależy na którym uniwersytecie. Ale na większości na pewno algebra (przynajmniej liniowa) i kombinatoryka
28 paź 14:34
Techniczny : Sprawdź ofertę studiów na które się wybierasz... w zależności od kierunku studiów informatycznych są różne działy
28 paź 14:34
Jan Kowalski: A to nie jest tak, że program jest ustalony i wszystkie uczelnie mają się do niego dostosować?
28 paź 14:43
Adamm: nie, to nie jest liceum
28 paź 15:38
WhiskeyTaster: Co kraj, to obyczaj. Wydaje mi się, że algebra liniowa, analiza matematyczna oraz logika. To powinny być pewniki.
28 paź 16:15
Mariusz: WhiskeyTaster a dyskretnej nie potrzebują ?
1 lis 18:14
Mila: Matematyka dyskretna.
1 lis 20:24
Adamm: analiza matematyczna na studiach informatycznych brzmi raczej jak jakiś wypychacz
1 lis 20:31
Mariusz: A co z analizą złożoności algorytmów ? Jak są zdefiniowane notacje O Ω Θ A u Cormena to nawet widziałem szacowanie pewnej sumy całką
1 lis 20:46
Mariusz: Adam analiza matematyczna to raczej będzie Przynajmniej była jak chodziłeś jeszcze w pieluchach
1 lis 20:50
Adamm: Mówisz jakbyś ty nie chodził.
1 lis 20:50
Mariusz: Nie mają jednak tej analizy aż tak bardzo zaawansowanej Kończą na całkach pojedynczych , bez analizy zespolonej itp Tak naprawdę tej analizy mają mniej niż ABC miał jej w liceum
1 lis 20:58
Mariusz: Mają jej tyle co ja miałem w szkole średniej ale zgodzę się z tym że nie potrzebują jej więcej
1 lis 21:04
V: wszystko zależy od tego jakich mgr/dr zatrudnią do ćwiczeń z Wami, jeden będzi esie specjalizował w tym, a drugi będzie popierdalał w tamtym temacie najlepiej jak sam ogarniesz co Ci potrzeba emotka
2 lis 14:03
bezendu: lvl inż: Analiza matematyczna 1 Analiza matematyczna 2 Algebra 1 Algebra 2 Rachunek prawdopodobieństwa Statystyka Matematyka dyskretna lvl mgr: matematyka statystka
2 lis 21:34
Blee: bezendu −−− zapominasz o takich przedmiotach jak: algorytmy i struktury danych, możliwe że grafy także będą Zresztą −−− co za problem by przyszły student po prostu zajrzał na stronę wydziału i pobrał siatkę zajęć z danego kierunku.
2 lis 21:46
bezendu: Blee mówię o typowo stricte matematycznych, idąc twoją drogą myślenia trzeba by jeszcze dopisać: Efektywność procedur obliczeniowych, architektura komputerów, logika i teoria mnogości oraz metody numeryczne Ale tak jak piszesz, powinien sobie sam zajrzeć na stronę wydziału, tylko ludzie są coraz bardziej leniwi i zapominają o google emotka
2 lis 23:58
Mariusz: bezendu Logiki i teorii mnogości już nie mają jak ja chodziłem na zaoczne (ok 15 lat temu, nie poszedłem od razu po maturze) to jeszcze mieli Skończyłem te studia metodą Pytającego czyli kopiuj wklej cudze rozwiązanie i nie jestem dobrym programistą Może gdybym miał zajęcia indywidualnie to by było trochę lepiej Trochę szkoda że nie jestem dobrym programistą bo trochę grosza by wpadło
3 lis 01:33
Pytający: Wszystko zależy od uczelni i tyle w temacie. Najlepiej sprawdzać u źródła. Przykładowo: UW: http://informatorects.uw.edu.pl/pl/programmes-all/IN/S1-INF/#siatka_zajec PW: https://e.mini.pw.edu.pl/pl/informatyka-stopien1/2019-2020/Informatyka%20i%20Systemy%20Informacyjne/Studia%20In%C5%BCynierskie/H1a%2C%20H1b%2C%20H2a%2C%20H2b%2C%20H3a%2C%20H3b%2C%20H4a%2C%20H4b W obu przypadkach logika i teoria mnogości się pojawia (UW w "Podstawy matematyki", PW w "Elementy logiki i teorii mnogości"). Mariuszu, potwierdzasz tylko, że nie czytasz bądź nie rozumiesz, co się do Ciebie pisze. Tak się składa, że metody kopiuj−wklej ani nie stosuję, ani jej nie polecałem. Radzę Ci darować sobie te wymyślne argumenty ad personam (nie tylko w stosunku do mnie), bo często są to po prostu zwyczajne kłamstwa.
3 lis 09:11
. : Grafy są na dyskretnej, na większości polibud nie ma prawdopodobieństwa oraz statystyki (jeśli robi się inżyniera na uniwersytecie to jest to tam bardzo często+logika i teoria mnogości). Zresztą to zależne od uczelni.
3 lis 09:16
V: a co na to Jan Kowalski
3 lis 14:15
bezendu: Mariusz studia nie nauczą Cię programowania, żeby być dobrym programistą to musisz sam klepać kod itp. zresztą wiesz o czym mówię A co co ctrl+C−ctrl+v to czasami ma to sens, jeśli sami skompilujemy i sprawdzimy czy działa i dopiero wtedy komuś wyślemy
3 lis 18:06
PW: Mariuszu, chcąc uniknąć podobnych komentarzy personalnych po prostu omijam tematy, w których zabierasz głos. Tym razem jednak nie wytrzymałem. Niesprawiedliwie oceniasz Pytającego, który niejednokrotnie udziela błyskotliwych odpowiedzi, świadczących o porządnej wiedzy. Masz jakiś niewątpliwy uraz, a może potrzebę podniesienia poziomu adrenaliny. Myślę, że osoby pomagające nie powinny siebie nawzajem atakować, efekt dla potrzebujących pomocy jest żaden, a można zniechęcić wartościowych bywalców forum.
3 lis 18:08
Eta: emotka dla PW emotka
3 lis 18:33
ite: Ja dołączę jeszcze prośbę do Ciebie, Mariuszu, o traktowanie osób, które zachowują się w sposób dorosły jak dorosłych. Bez podkreślania, że ktoś jest od kogoś młodszy, używania określeń dzieciak, pisania o pieluchach itp. Zawsze wokół nas będą młodsi i starsi, będą tacy którzy wiedzą więcej i tacy, którzy umieją mniej, będą bardziej i mniej wykształceni, będą zdolniejsi od nas i mniej zdolni.
3 lis 18:40