Znajdź dziedzinę funkcji
Techniczny : Wyznacz parametr k tak aby dziedzina funkcji był zbiór liczb rzeczywistych
Byłbym bardzo wdzięczny jeśli ktoś krok po kroku rozpisał co i jak robi, dzięki
28 paź 14:14
Saizou :
Jakieś twoje próby ?
Podpowiedź:
znajdź taki parametr k aby nierówność kx2+2k+2 > 0 było spełnione przez każdą liczbę
rzeczywistą
28 paź 14:16
Techniczny : Tak, doszedłem do tego ze k należy do przedziału od (0;2) jednak w odpowiedzi był przedział od
<0;2)
28 paź 14:20
Techniczny : Założyłem na początku ze pierwiastek > 0 i ze delta ma być mniejsza od zera
Brakuje tu jakiegoś założenia? Zapomniałem czegoś dalej zrobić?
28 paź 14:21
Jerzy:
| | 1 | |
dla k = 0 f(x) = |
| ( funkcja stała ) |
| | √2 | |
28 paź 14:22
Techniczny : Dobrze Jerzy... ale mam sprawdzać dla każdej funkcji co się dzieje dla zera? To po prostu
powinno wyjść w obliczeniach
28 paź 14:22
Saizou :
żeby mieć deltę do zakładasz że a≠0, czyli k≠0 i tak dalej
ale musisz jeszcze sprawdzić co się dzieje dla a=0 (przypadek funkcji linowej), czyli dla k=0
28 paź 14:25
Techniczny : Tylko jeśli założę ze k ≠ 0 to wtedy mi zero odpada. Nie rozumiem kiedy mam zakładać ze k ≠0?
28 paź 14:31
Techniczny : W takim razie za każdym razem mając funkcje z parametrem mam sprawdzać co dla parametru = 0?
28 paź 14:33
Jerzy:
Musisz sprawdzać, co się dzieje, gdy funkcja staje się liniową ( znika współczynnik przy x2),
bo gdyby nie była stała jak w tym przypadku, to pod pierwiastkiem pojawiłyby się wartości
ujemne.
28 paź 14:33
Jerzy:
Nie dla parametru 0 , tylko dla parametru, przy którym znika x2,np:
f(x) = (m − 1)x2 + 2x + 4 , dla m = 1 staje się funkcją liniową.
28 paź 14:35
Techniczny : Okej, dzięki
28 paź 14:45