28 paź 14:02
Nikto0: treść dla jakich wartości parametru m rozwiązaniem układu równań jest punkt należący do
pierwszej ćwiartki układu współrzędnych?
28 paź 14:11
Nikto0: Rozwiąż układ równań
28 paź 14:11
piotr: m − 6≠0, x = −m/(m − 6), y = (2 (m − 4))/(m − 6)
−m/(m − 6)>0 ∧ (2 (m − 4))/(m − 6)>0
⇒
0<m<4
28 paź 14:51
30 paź 12:01
Nikto0: już rozumiem
30 paź 12:26
Jerzy:
A co to niby jest na tym zdjęciu ?
30 paź 12:27
Nikto0: wydaje mi się że przedziały rozwiązań.
30 paź 12:31
BAI PING TING: To oznacza ze nie rozumiesz w ogole
Mialas miec nauczyciela .Co sie zmienilo?
Plan rozwiazania jest taki
1) wyznaczasz x i y z ukladu rownan (moze byc metoda wyznacznikowa ,tez tak bym robil )
2)Zauwaz ze w 1 cwiartce x−sy sa dodatnie czyli >0
To samo w 1 cwiartce yki sa dodatnie czyli >0
Rozwiazujesz te nierownosci
3) rozwiazania wrzucasz na os liczbowa i patrzysz gdzie czesc wspolna rozwiazan .
30 paź 13:24
Nikto0: A może być tak
https://zapodaj.net/12b19fa38b47f.jpg.html Mam nauczyciela, ale oprócz mnie jest jeszcze 14 osób które miały
rozszerzenie z matematyki
ja byłam na profilu humanistycznym i nie jestem tępa praktycznie bez przygotowania maturę
majową z 2018 roku napisałam na 38%
30 paź 13:43
BAI PING TING: Zgadza sie z odpowiedzia ?
30 paź 13:47
Jerzy:
Pokaż całe swoje rozwiazanie, a nie wrzucaj jakieś bazgroły.
30 paź 13:49
Nikto0: Nie mam odpowiedzi mam tylko to co przepisałam a to może być źle.
30 paź 13:49
Jerzy:
Czy Ty jesteś przytomna ? Napisz tutaj po kolei jak rozwiązywałaś to zadanie.
30 paź 13:54
BAI PING TING: {2x+3y=4
{4x+my=2m
ten uklad idzie tutaj wpisac
Wiec licz teraz W , Wx i Wy
Licz wyznacznikiem
np W=2*m−3*4= 2m−12
Wx=
Wy=
30 paź 13:59
Nikto0: Pomyliłam się wcześniej poprawiona wersja
https://zapodaj.net/724debf1ef466.jpg.html
Najpierw wyliczam z wyznaczników x i y potem
zauważam że y>0 i x>0 mam nierówności kwadratowe
rysuje dwie parabole do rozwiązań. Wspólne rozwiązania zaznaczam na osi liczbowej.
30 paź 14:01
Jerzy:
Musisz mieć świadomośc,ze ty masz wyznaczyć parametr m, a nie x.
Rozwiaznie: m ∊ (0,4) jest dobre.Dostałaś je 28.10 o godz.14:51.
30 paź 14:10
Nikto0: Dzięki.
30 paź 14:11