Wielomian
Mrx: Czy jesli z=i+1 jest pierwiastkiem wielomoanu o wspolczynnikach rzeczywistycz to z=−i+1 jest
tez jego pierwiastkiem?
28 paź 10:13
ICSP: Tak.
28 paź 10:14
Adamm:
Mamy pewną strukturę (S, +, *), przy czym +, * są łączne, oraz funkcję x→x' z S w S, taką,
że (x+y)' = x'+y' oraz (xy)' = x'y', x, y∊S (tak zwany endomorfizm).
Niech w dodatku będzie dany pewien niepusty zbiór A⊆S, taki, że
x' = x dla x∊A.
Jeśli teraz w(x) = anxn+...+a0 jest wielomianem o współczynnikach z A
(tzn. ai∊A, i = 0, 1, 2, ..., n), a r∊S jest taki, że w(r) ∊ A, to mamy
w(r) = (w(r))' = (anrn+...+a0)' = an(r')n+...+a0 = w(r').
Tu, S = C, A = R, a ' to sprzężenie liczb zespolonych.
28 paź 10:58
Adamm:
Jako inną aplikację np. coś takiego.
Niech a+b√c będzie pierwiastkiem wielomianu o współczynnikach wymiernych,
a, b, c∊Q, √c∉Q.
Wtedy funkcja (x+y√c)' = x−y√c jest dobrze określona i zachowuje
działania dodawania i mnożenia (w sensie 10:58). W dodatku, x' = x, x∊Q.
Stąd wynika, że jeśli np. 1+√2 jest pierwiastkiem wielomianu o współczynnikach
wymiernych, to 1−√2 również jest pierwiastkiem tego wielomianu.
28 paź 11:13
jc: Addam, dobry wstęp do teorii ciał.
28 paź 12:25