28 paź 09:35
abcd : Tyle razy zwracano ci uwage
Mozesz obracac te rysunki?
Pierwsze dlaczego nie widzisz tego ograniczenia
To co pod pierwiastkiem musi byc ≥0
28 paź 09:41
28 paź 09:49
Nikto0: Przepraszam, ale nie umiem obracać zdjęć na komórce będę korzystała z komputera.
28 paź 09:50
Jerzy:
Rozpatrujesz 4 przypadki:
x ≥ 0 i y ≥ 0 , wtedy masz: x + y ≤ 4 ⇔ y ≤ −x + 4
x ≥ 0 i y < 0 , wtedy masz x − y ≤ 4 ⇔ y ≥ x − 4
Rozpisuj pozostałe dwa przypadki.
28 paź 10:10
abcd :

Po rozwiazaniu nierownosci x
2−4x−5≤0 masz ograniczenie co do x
ow czyli x∊<−1,5>
zostaje ci taka nierownosc
|x|+|y|−3≤0
Zapisujesz ja w postaci
|y|≤−|x|+3
Teraz 4 przypadki
1) y≥0 i x≥0
nierownosc ma postac
y≤−x−3 rysujesz prosta y=−x−3 i zaznaczasz w 1 cwiartce to co pod wykresem razem z prosta
2) y≥0 i x<0
nierownisc ma postac
y≤−(−x)+3 to y≤x+3
rysujewsz prosta y=x+3 i w 2 cwiartce (bo tam masz y≥0 i x<0 zaznaczasz to co pod wykresm
razem z prosta
3) y<0 i x≥0
nierownosc ma postac
−y≤−x+3 to y≥x−3 robisz to samo
4) y<0 i x<0
masz nierownosc
−y≤−(−x)+3
−y≤x+3 to y≥−x−3
Rysujesz i zaznaczas
Na poczatku mialas ograniczenie co do x ∊<−1,5> na osi OX zaznaczasz to ograniczenie
To co na niebiesko to zbior A
28 paź 10:10
ICSP: |x| + |y| ≤ a
Opisuje kwadrat o wierzchołkach
(0 ,a) , (a , 0) , (0 , −a) , (−a , 0)
Oczywiście wymagane jest tutaj założenie a > 0
28 paź 10:19
Jerzy:
A skąd takie załozenie ?
28 paź 10:27
Nikto0: Jerzy x<0 i y≥0 −x+y≤4 y≤4+x
x<0 i y<0 −x−y≤4 −y≤4+x y≥−x−4
28 paź 10:29
Jerzy:
Masz wszystko. Teraz rysuj każdy przypadek pamiętająć o założeniach dla każdego z nich.
28 paź 10:39
Nikto0: Nie wiem jak to rozrysować.
28 paź 10:53
Jerzy:
28 paź 10:59
abcd :

Rozpisz jeszcze pozostale dwa przypadki
Teraz np y≤4+x wraz z prosta
Rozrysuj pozostale przypadki i zobacz gdzie bedzie czesc wspolna rozwiazan
28 paź 11:02
28 paź 11:13
Nikto0: dlaczego x=0 i y=−4 w 10:59
28 paź 11:14
Jerzy:
Rysujesz 4 proste:
y = x + 4
y = −x + 4
i zakreslasz wszystko pod nimi
y = x − 4
y = −x − 4
i zakreślasz wszystko co jest nad nimi
Na końcu część wspólna , czyli wnetrze kwadratu z jeko obrzeżem
28 paź 11:22
Nikto0: Dziękuję Jerzy, abcd
28 paź 11:31