pierwiastki rownania w zaleznosci od parametru m
Kamila: zbadaj liczbę pierwiastków równania (m2−13m+44)x2−2(9−m)x+3=0 w zależności od wartości
parametru m.
Dla jakich m równanie ma jedno rozwiązanie?
W tym zadaniu wystarczy policzyć deltę i przyrównać ją do 0 czy zrobić wykres y=m i wtedy
odczytać z wykresu? czy na to samo wyjdzie?
Z góry dziękuję za pomoc
27 paź 22:13
abcd : dla a=0 masz rownanie liniowe i wtedy jest jedno rozwiazanie
dla a≠0 badzasz kiedy rownanie kwadratowe ma 2 pierwiastki jedno i kiedy nie ma
27 paź 22:33