Stosując podstawienie, rozwiązać równanie (x+2)(x+4)(x+6)(x+8)=81
rownanie: Stosując podstawienie, rozwiązać równanie (x+2)(x+4)(x+6)(x+8)=81
27 paź 19:08
jc: Podstaw x=t−5.
27 paź 19:09
abcd : (x+2)(x+8)= x2+10x+16
(x+4)(x+6)= x2+10x+24
x2+10x=t
(t+16)(t+24)=81
dalej Ty
27 paź 19:11
rownanie: (x+2)(x+8)=x
2+10x+16=t
(x+4)(x+6)=x
2+10x+24=t+8
t(t+8)=81
t
2+8t−81=0
Δ=64+4*81=388,
√Δ=2
√97
x
2+10x+16=−4−
√97
x
2+10x+20+{97}=0
Δ=100−4(20+
√97)=20−4
√97
√Δ=
| | −10−+2√5−√97 | |
x= |
| =−5−+√5−√97 |
| | 2 | |
27 paź 19:26
jc: To może napiszę do końca.
x=t−5
(t2−1)(t2−9)=81
t4−10 t2 = 72
(t2−5)2= 97
t2= 5 ± √97
t=±√5 ± √97
x=−5±√5 ± √97
27 paź 19:34