julia: [x]<1 , [x]≥0, [x]>2, [x]≤-6, [x]≤4, p[x+2)do kwadratu<8, [(4x+1)]≤7
jak to przedstawić geometrycznie? help i dzięki
18 lis 15:19
julia: jak rozwiazac te nierownosci? pomocy
18 lis 15:47
yeti:
jeżeli graficznie to; rysujesz wykres 1) y =IxI i 2) y = 1
wykresy chyba umiesz narysować

1/ wykres takie niby V w (0,0) ma ten wierzcholek

2/ prosta równoległa do osi OX na wysokości 1 nad osią OK

wykresy sie przetną w punktach ( -1,2) i ( 1,2) ok?/
nierówność
<1 dla x ∈(-2,2) bo wykres V ma być
pod tą prostą czyli tylko tak jest w tym właśnie przedziale

pozostałe zupełnie podobnie Dasz radę

!

18 lis 16:07
julia: [x]<1czyli co bo jestem tempa x<1 rachunkowo czy zle?dzieki
18 lis 16:15
yeti:
jeżeli graficznieto takjakCi wyjaśniłam ok

18 lis 16:17
julia: tak to rozumiem ale to ma byc i rachunkowo i geometrycznie
18 lis 16:19
yeti: Nooo

napisałas ,że graficznie

18 lis 16:20
julia: przepraszam ale zamotałam z tym wszystkim
czyli jak mam rozwiazywac te nierownosci?
18 lis 16:24
yeti:
więc algebraicznie o wiele prościej

1/
opuszczasz moduł tak

x<1 i x > -1 po rozw. część wspólna obu nierówn. ok

x⊂ (-∞, 1) i x∈(- 1 ,∞)
więc
ostatecznie x⊂ (-1, 1) widze ,ze tam w pierwszym pomyliłam

ma być x∈(-1 , 1) spojrzałam na to drugie zad. pomyłkowo

sory

ale chyba wiesz o co chodzi
te punkty przecięcia w 1zad to oczywiście
(-1,1) i (1,1) 
a nie jak pomyłkowo napisałam (-2,2) (2, 2)
18 lis 16:28
julia: [x] ≥ o to jak
18 lis 16:35
yeti:
zad 2/ zawsze zachodzi

! czyli x∈ (-∞,∞)
zad 3/ IxI >2 czyli x>2 lub x < -2
bo jak moduł IaI > b to piszemy a> b lub a < - b
i tu odp. jest suma przedziałów



a jak IaI < b to a < b i a > - b i odp. jest cz. wspólna

!
wiesz już oco chodzi

tak zawsze zapisujemy

!
18 lis 16:37
julia: no niby wiem ale reszty nie wiem
18 lis 16:40
yeti:
3/ mamy IxI ≤ 6 czyli x ≤ 6
i x ≥ - 6
tu x ∈(- ∞,6> x ∈<-6,∞)
więc jest
i czyli cz. wsp. x⊂<-6, 6> OK

18 lis 16:41
julia: jeszcze dwa ostatnie i uciekam bo mnie rozbolala glowa dzieki ci po stokroc

18 lis 16:43
dede:
A graficznie dasz radę

powinnaś bo ci napisałam oco chodzi

IxI ≤ 4 czyli x ∈<-4, 4> wiesz to!11:0
√{x+2)2 = Ix+2I równy jest modułowi wiec go tak zastepujemy

I x +2I ≤ 8 → x +2 ≤ 8 i x+2≥ -8
x ≤ 6 i x ≥ -10
czyli x⊂< - 10, 6>
I 4x +1 I ≤ 7 → 4x +1 ≤ 7 i 4x+1 ≥ -7
4x ≤ 6 i 4x ≥ - 8
x ≤ 3/2 i x ≥ - 2
odp; x ⊂< - 2, 3/2>

18 lis 17:08
dede: 

yeti
18 lis 17:08
sławek: -
16 mar 20:26