Arcusy trygonometria
Varax: Wyznacz dziedzinę naturalna funkcji: arcctg 2x
Oblicz :sin(arctg2)
Podaj wartosc wyrazenia : arctg√3−arcctg√3
27 paź 18:12
Varax: Ktoś ma pomysł na któreś zadanie ?
27 paź 18:42
Varax: Halo halo
27 paź 20:14
27 paź 20:18
abcd : arctg2≈63o30' odczytane z tablic a dokladnie to 63o26'
sin63o30"= odczytaj z tablicz albo kalkulator
27 paź 20:25
abcd : do 1 to mozesz sobie narysowac wykres w wolfranie
27 paź 20:26
ABC:
sin(arc tg 2)
niech x=arc tg 2, wtedy tg x=2 oraz x∊(0,π/2)
wtedy sin x> 0 , obliczasz z jedynki tryg. oraz tego że cosx =1/2* sinx
5/4 sin2x =1
sin2x=4/5
sin x= √4/5=2√5/5
27 paź 20:27
Varax: Mogę prosić o wyjaśnienie że cosx= 1/2 sinx to pewnie coś oczywistego A nie widzę tego
27 paź 20:35
Varax: Dobra już wiem .
27 paź 20:37
ABC:
tg x=2
sin x/ cos x =2
sin x= 2cos x
1/2 sin x =cos x
27 paź 20:38
Varax: Dziękuję bardzo, o to chodziło, a dziedzinę jakbyś wyznaczył?
27 paź 20:38
ABC:
nie wiem o co chodzi z tą "naturalnością" dziedziny ale obrazem zbioru R przy funkcji 2x jest
(0,+∞)
27 paź 20:42
Mila:
1) x∊R
2) Korzystasz z wzoru:
| | 2 | | 2 | |
arctg2=arcsin |
| =arcsin |
| |
| | √1+22 | | √5 | |
| | 2 | | 2 | | 2√5 | |
sin(arctg2)=sin(arcsin |
| = |
| = |
| |
| | √5 | | √5 | | 5 | |
27 paź 20:46
Varax: Mila A skąd ten wzor ?
27 paź 20:52
27 paź 21:02
abcd : Oczywiscie Janowskiego .
27 paź 21:04
Varax: Doceniam doceniam, ta książka ma z 200 lat
27 paź 21:06
abcd : ta nie chociaz jedna mam z 1918r
27 paź 21:07
Varax: Studiujesz stricte matme że takie książki masz ?
27 paź 21:10
abcd : Nie .Ja tylko skonczylem dawna szkole srednia
27 paź 21:14
Varax: No dobrze, ale co zrobić jak będzie np arcctg(tg5) ?
27 paź 21:17
Varax: Mila olimpijczyk jesteś?
27 paź 21:23
ABC:
Mila jest szefem wszystkich szefów
27 paź 21:28
Mila:
Za godzinkę będę miała czas.
Moje czasy sukcesów dawno minęły. Teraz mam resztkę rachunków w pamięci
27 paź 21:28
Varax: A ja chcę przejść przez studia i zapomnieć o matmie
27 paź 21:31
Mila:
| | π | | π | |
1) arctg(tgx)=x dla x∊(− |
| , |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
arctg(tg(5))=?
| | π | | π | |
tg(5)=tg(5−2π) i (5−2π)∊(− |
| , |
| )⇔ |
| | 2 | | 2 | |
arctg(tg(5))=arctg(tg(5−2π) )=5−2π
2)
| | π | |
arctgx+arcctgx= |
| dla x∊R |
| | 2 | |
| | π | |
arctg(tg5))+arcctg(tg(5))= |
| |
| | 2 | |
dokończ
28 paź 15:35