Pierwiastki
MrX: Hej mam wyznaczyć pierwiastki liczby z3=(1+I)6
z3=8ei(π/4+2kπ)6
z=2e(π/2+4kπ)
Czy coś źle zrobiłem bo muszą wyjsć 3 pierwiastki ale przez okres 4π może wyjść tylko jeden?
27 paź 17:19
Mila:
z3=(1+i)6
z3=(|1+i|*ei*π/4 )6⇔
z3=8*ei*(3π/2)
zk=2*ei*(3π/2+2kπ)/3 dla k=0,1,2,3
z0=2*ei*π/2
z1=2ei*(3π/2+2π)/3=2*ei*7π/6
z2=2*ei*(3π/2+4π)/3 =2*ei*11π/6
27 paź 18:20
jc:
Jednym z rozwiązań jest (1+i)
2 = 2i
Pozostałe dwa znajdziesz, mnożąc to rozwiązanie przez dwa pierwiastki
3 stopnia z 1 różne od 1, czyli przez:
Wszystkie 3 rozwiązania: 2i, −i−
√3, −i+
√3.
27 paź 19:07
Mila:
Ja zrobiłabym bez wykorzystania postaci wykładniczej, ale sądząc z pierwszego zapisu uznałam,
że pewnie ma takie polecenie.
z3=(1+i)6
z3−((1+i)2)3=0
z3−(2i)3=0 i teraz wzór skróconego mnożenia
27 paź 20:23