Liczby zespolone
Narina: Czy mógłby mi ktoś znaleźć błąd w moim rozwiązaniu. Mam wyznaczyć pierwiastki wielomianu
x4+ix2+6
podstawiam t=x2
delta wychodzi 25i2
czyli x2=−3i lub x2=2i
dalej x2=3e{i(π+2kπ)
czyli xo=√3(cosπ/2+isinπ/2)=√3i
Ale to zła odpowiedź
27 paź 17:00
ABC:
Prawdziwy Mariusz zrobiłby inaczej zapewne
| | 5 | |
(x2+i/2)2+( |
| )2=0 teraz wzór a2+b2=(a−bi)(a+bi) |
| | 2 | |
| | i | | 5i | | i | | 5i | |
[x2+ |
| − |
| ][x2+ |
| + |
| ]=0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
[x
2−2i][x
2+3i]=0
| | 3 | |
[x2−(1+i)2][x2+ |
| (1+i)2]=0 |
| | 2 | |
(x−(1+i))(x+(1+i))(x−i
√3/2(1+i))(x+i
√3/2(1+i))=0
27 paź 17:59
Narina: Super dzięki. A czy mógłbyś mi powiedzieć co robię nie tak w moim rozwiązaniu, bardzo mi na tym
zależy, bo nie daje mi to spokoju.
27 paź 18:09
Narina: Już wiem co źle zrobiłam. Jeszcze raz dziękuję za rozwiązanie.
27 paź 18:18
ABC:
tam gdzie masz kąt π myślę że powinno być 3π/2 bo argument taki ma liczba −3i
27 paź 18:18