Narysuj wykres funkcji
Kornelia: Podana jest funkcja f(x)=2x+4
Narysuj wykres funkcji: h(x)=f(3x)
27 paź 16:55
Adamm: zacznij od tego co to jest h(x)
27 paź 16:59
Kornelia: Też funkcja, tylko nie jestem pewna jak dokladnie wyglada przeksztalcenie (3x)
27 paź 17:00
lola456: Aby z x uzyskać 3x musisz zrobić powinowactwo prostokątne względem osi x, gdzie k = 3.
27 paź 17:03
Kornelia: Dziękuję
27 paź 17:11
lola456: W tym przypadku będzie to wykres funkcji: f(x) = 6x + 4
27 paź 17:13
Adamm:
powinowaco? mnożysz przez 3 i tyle
27 paź 17:18
Kornelia: a gdyby bylo h(x)=3f(x)?
27 paź 17:26
lola456: wtedy h(x) = 3 * (2x + 4) = 6x + 12
27 paź 17:28
Kornelia: Wlasciwie to chyba wychodzi na to samo?
27 paź 17:31
abcd : No co Ty?
27 paź 17:34
abcd : czy funkcja y=6x+4 to to samo co funkcja y=6x+12?
27 paź 17:35
Kornelia: Nie doczytalam tego, w dodatku trafilam na miejsce gdzie bylo zle przedstawione jak robic to
powinnowactwo, przez co doszlam do zlych wnioskow
27 paź 17:45
Kornelia: To nie powinno byc powinnowactwo wzgledem OY?
27 paź 17:48
abcd : Mamy funkcje f(x)x =2x+4
mamy narysowac funkcje
h=f(3x) oznacza to z ew miejsce x funkcji f(x) wstawiamy 3x
h(x)= 2*3x+4= 6x+4
Teraz taka funkcja
h(x)= 3f(x)
oznacza to ze funkcje f(x) mnozysz razy 3
h(x)= 3(2x+4) = 6x+12.
27 paź 17:50
Kornelia: oki dzieki
27 paź 17:51