Witam, prosze o pomoc w liczbach zespolonych
dag: rozwiąż równanie z2=2i
za z podstawiam x+yi
(x+yi)2=2i
Nie wiem jak dalej to rzowiązać
27 paź 16:23
dag: wiem, że dalej będzie x2−y2+2xyi=2i
27 paź 16:25
ICSP: i dalej
x2 − y2 = 0
xy = 1
Oczywiście x oraz y są rzeczywiste.
27 paź 16:26
ABC:
można też dokonać chytrej obserwacji że (1+i)
2=1+2i+(−1)=2i
27 paź 16:31
dag: a skąd się bierze xy=1
bo teraz rozumiem że równam część rzeczywistą stąd x2−y2=0
ale co się dzieje dalej ?
27 paź 16:46
dag: czemu nie xy=2?
27 paź 16:47
ICSP: a + bi = c + di ⇒ a = c ∧ b = d
Czytamy: Liczby zespolone są sobie równe gdy ich części rzeczywiste i urojone odpowiednio są
takie same.
27 paź 16:48