Indukcja matematyczna
Raziel: Niech a i b będą dowolnymi liczbami rzeczywistymi. Udowodnić, że równość
an −bn =(a−b)(an−1+an−2+...+abn−2+bn−1)=(a−b)*∑an−1−k*bk
(na górze sigmy n−1 na dole k=0)
zachodzi dla dowolnej liczby naturalnej n
27 paź 15:56
Adamm:
Bez indukcji − wymnóż prawą stronę i zamień indeksy
27 paź 16:54
Adamm:
Z indukcją:
Jeśli a≠b, b≠0, to możemy zapisać wzór jako
dla x = a/b.
Dalej już łatwo. W przypadku np. a = b lub a = 0, nierówność jest oczywista.
Ten dowód ma pewne wady − nie można go użyć np. w przypadku pierścieni przemiennych
(niekoniecznie z jedynką), a tam taki wzór również zachodzi.
27 paź 17:06