Odczytaj granice na wykresie funkcji.
Mateusz: Poproszę o pomoc w rozwiązaniu poniższego zadania.
Narysuj wykresy funkcji y=ex oraz y=lnx. Odczytaj z nich następujące granice:
a) limx→∞ ex
b) limx→−∞ ex
c) limx→∞ lnx
c) limx→0+ lnx
27 paź 15:12
Jerzy:
A widziałeś te wykresy ?
27 paź 15:26
Mateusz: Nie widziałem.
27 paź 15:43
Jerzy:
To „wygoogluj”
27 paź 15:44
janek191:
27 paź 15:52
Mateusz: Dzięki, Jerzy i janek. W jaki sposób mogę teraz odczytać z nich podane przeze mnie granice?
27 paź 15:54
janek191:
Jak x → +∞ , to y = ex → ?
27 paź 15:56
Jerzy:
Patrząc na wykres

Dokąd zmierza e
x, gdy x →
∞ ?
27 paź 15:56
janek191:
Jak x → −∞, to y = ex → ?
27 paź 15:57
Mateusz: Jerzy, do nieskończoności.
27 paź 16:00
V: załapał
27 paź 16:11
Mateusz: W podpunkcie d), lnx zmierza do 0, gdy x→0+?
27 paź 16:23
Maciess: Nie, zobacz co sie dzieje z wartością funkcji
27 paź 16:31
Mateusz: Maciess, wartość funkcji lnx zmierza do −∞? Niestety dalej nie rozumiem.
27 paź 16:49