Trapez równoramienny ma przekątną długości 5p{6}
retosynku: Trapez równoramienny ma przekątną długości 5√6 i największe możliwe pole powierzchni.
1.Ile wynosi suma jego podstaw?
2.Ile wynosi to największe możliwe pole?
27 paź 14:06
ICSP: Zrób rysunek.
c − połowa sumy podstaw
h − wysokość
Wtedy
c2 + h2 = 25 * 6
chcemy zmaksymalizować jego pole :
P = c * h = √150 − h2 * h = √150h2 − h4
Dalej pochodną.
27 paź 14:16
stasiu figiel: odswieżam

umie ktoś policzyć

pozdrawiam
14 mar 16:50
F&M: Możesz określić funkcję podpierwiastkową g(x) = 150h2−h4 i u niej policzyć max.
g'(x)=...
i z podstawowych wzorów na pochodne
14 mar 16:55
stasiu figiel: o dzieki wyszło pozdro
14 mar 17:19