Równanie
Mariusz: Rozwiąż równanie z4=(1+i√3)|z|2
27 paź 12:00
ABC:
to prawdziwy Mariusz czy podróba? prawdziwy by umiał rozwiązać takie równanie

kwadrat modułu liczby zespolonej równa się kwadratowi modułu liczby sprzężonej
27 paź 12:49
Mariusz: To wiem ale dalej mi nie wychodzi. To raczej zbieżność nicków.
27 paź 12:56
ABC:
najpierw wylicz jaki powinien być moduł z, wykorzystaj własności modułu iloczynu i to że moduł
liczby 1+i√3 wynosi 2
27 paź 13:01
Mariusz: Czyli z4=(1+i√3)|z|2
|z|4e4iδ=(1+i√3)|Z|2
|z|4e4iδ=(1+i√3)|Z|2ei(0+2kπ)
4iδ=0+2kπ
|z|4=(1=i√3)|z|2
Coś jest chyba źle. Zadanie muszę rozwiązać za pomocą postaci wykładniczej.
27 paź 13:16
ABC:
starzy wykładowcy umierają a młodych co potrafią czegoś nauczyć mało ...
mówiłem wylicz najpierw moduł
|z4|=|1+i√3| |z2|
dostaniesz |z|=0 czyli z=0 lub |z|=√2
teraz zamień na postać wykładniczą z=√2eiα , 1+√3i=2eiπ/3
27 paź 13:25