Przestrzeń wektorowa
Rimbaud: Sprawdzić, że klasycznie określone dodawanie wektorów zaczepionych w punkcie A płaszczyzny
euklidesowej i mnożenie tych wektorów przez liczby rzeczywiste nadaje zbiorowi wszystkich
wektorów zaczepionych w punkcie A, algebraiczną strukturę rzeczywistej przestrzeni wektorowej
27 paź 10:13
jc: Czy tak definiujesz sumę?
AR=AP + AQ ⇔ środek odcinka AR = środek odcinka PQ
Mnożenie AR=kAP ⇔ półproste AR i AP są równe, długość AR = k* długość AP
Osobno dla k=0 i AP=0.
Chyba jednak lepiej wprowadzić układ współrzędnych i zdefiniować
działania na współrzędnych.
27 paź 14:49
Rimbaud: Sumę definiuję tak:
Sumą wektorów AB i AC nazwiemy wektor AD = AB + AC, którego końcem jest czwarty wierzchołek D
równoległoboku wyznaczonego przez punkty A,B,C.
Iloczyn wektora przez skalar:
Iloczynem wektora AB przez liczbę rzeczywistą α nazwiemy wektor AC = α AB taki, że | AC | = |α|
|AB|, przy czym C leży na prostej przechodzącej przez punkty A i B, po tej samej stronie
punktu A co punkt B, jeśli α>0, zaś po przeciwnej, jeśli α<0.
Mam to zrobić bez wprowadzania układu współrzędnych.
27 paź 15:20
jc: Czyli tak, jak napisałem, tylko trochę innymi słowami.
Wdaje się, że czeka Cię dużo pracy.
Proponuję wykazać najciekawszą własność: łączność dodawania.
Resztę bym sobie odpuścił.
27 paź 19:02