Wielomiany
Krzysztof : Czy wielomian może miec współczynniki całkowite, jeśli W(2)=3 oraz W(−2)=1.
27 paź 09:59
Słoniątko:
W(2)−W(−2)=2
rozpisz lewą stronę i zauważ że jest podzielna przez 4 jeśli współczynniki są całkowite
27 paź 10:04
Krzysztof: dla n mod 2 = 0
W(2)−W(−2)= an 2n + an−1 2n−1 + ... + a2 22 + a1 2 + a0 − (an 2n − an−1
2n−1 + ... + a2 22 − a1 2 + a0) = 2 an−1 2n−1 +.. + 2 a1 2 =2
an−1 2n−1 +.. + a1 2 =1
Chyba nie do końca wiem co z tym zrobić
27 paź 10:49
ABC:
sprzeczność , lewa strona parzysta a prawa nieparzysta, zresztą jak Słoniątko mówiło
sprzeczność była już linijkę wcześniej
27 paź 10:55