przebieg
Panterka: Muszę obliczyć przebieg funkcji x * lnx/x
pytanie czy x z lewej strony można skrócić z x w mianowniku i liczyć przebieg
jedynie z licznika lnx ?
f(x)=x*lnx/x
f(x)=lnx
i z samego lnx liczyć
27 paź 08:15
ICSP: Kto tak zapisuje funkcję ?
| | lnx | |
f(x) =x |
| = lnx , x > 0 |
| | x | |
Ten x w mianowniku nawet za bardzo na dziedzinę nie wpływał.
27 paź 09:09
Panterka: znaczy muszę osobno liczyć ?
f(x) lnx oraz
f(x) x
asymptoty, dziedzinę, ekstremum liczyć osobno jak 2 niezależnych x i lnx, czy jakoś razem?
27 paź 09:12
ICSP: Tylko nikt normalny nie mnoży przez x a następnie przez niego dzieli w celu innym niż zawężenie
dziedziny.
Tutaj sam logarytm wyrzuca ci x z dziedziny, więc niezbyt rozumiem zamysł.
Badasz:
f(x) = ln(x) dla x > 0
27 paź 09:15