matematykaszkolna.pl
rachunek zdań Tomasz: Udowodnić przekształcając lewą stronę, że formuła jest tautologią. (p<=>q) <=> (p i q) v (~p~q). //i ze względu wstawiania potęgi, chodzi o koniunkcje Jakieś pomysły? Wiem, że działa to względem prawa eliminacji równoważności, ale na dowód z przekształceniem brak pomysłów.
26 paź 22:45
ite: Jeśli wykorzystasz prawo eliminacji równoważności, to właśnie będzie przekształcenie lewej strony formuły. Co to jest za znak przed ostatnim pojawieniem się q ? To tam ma być spójnik implikacji ?
26 paź 22:57
Tomasz: No właśnie, rozumiem jak to działa z tej zasady, bo tak mówi prawo, że L przekształcając tym prawem dojdę do strony lewej. Tyle, że ma być to udowodnione, pokazane jak. Niestety nie mam pojęcia jak zacząć przekształcać tę L stronę. Ostatni znak, tam powinien być spójnik koniunkcji. (p<=>q) <=> (p i q) v (~p i ~q).
26 paź 23:03
ite: zastosuj (dla lewej strony) prawo eliminacji równoważności dalej prawo eliminacji implikacji potem prawo de Morgana dla koniunkcji rozdzielność alternatywy względem koniunkcji i już bedzie niedaleko do końca przkształcania : )
26 paź 23:11
ite: Jeśli nie jest jasne, to co piszę, to dalej pytaj.
26 paź 23:24
Tomasz: Dzięki wskazówkom udało mi się rozwiązać ten problem, dziękuję za pomoc emotka
26 paź 23:39