Moduł
Tomek: x2 − 2 = |x| // tutaj rozwiązujemy równanie rozpisując na dwa przedziały od −niesk;0 i
0;+niesk
1=|3−log2 x| // tutaj rozpatrujemy tez rozpisując na przypadki jednak mając x = 16 z przedziału
x od −niesk;0 on się liczy do odpowiedzi?
Pytanie to brzmi kiedy w takim wypadku rozpisując równanie z wartością bezwzględna uwzględniamy
przedziały wartości bezwzględnej?
Dzięki
26 paź 22:32
6latek: |3−log2x|=1 ⇒3−log2x=1 lub 3−log2x=−1
korzystamy z wlasnosci ze |x|=a to x=a lub x=−2
26 paź 22:37
ite:
W pierwszym skorzystaj z tego, że x2=|x|2. Nie musisz zaczynać od przedziałów.
26 paź 22:42
6latek: Druga wlasnosc
|x|=y to x=y lub x=−y
Tu masz rownanie
|x|= x2−2 to x=x2−2 lub x=−(x2−2) dokoncz sobie
26 paź 22:43
6latek: Nie patrz na to co napisalem teraz(przepraszam ) powinno byc |x|=|y| ⇔x=y lub x=−y
Skorzystaj z podpowiedzi ite
26 paź 22:45
Mila:
x
2 − 2 = |x|
|x|
2−|x|−2=0
|x|≥0
Δ=9
| | 1−3 | | 1+3 | |
|x|= |
| <0 lub |x|= |
| =2 |
| | 2 | | 2 | |
x=2 lub x=−2
27 paź 18:38