Zespolone
Narina: Rozwiąż równanie korzystając z postaci wykładniczej |z|3=iz3
czyli |z|3=i|z|3*e3iδ
|z|3*eiπ*i2=i|z|3*e3iδ
|z|3*eiπ*i=|z|3*e3iδ
Nie wiem co zrobić z tymi i
26 paź 22:24
Narina: Chyna powinno być że 3iδ=iπ czyli δ=π/3 a |z|3*i=|z|3 i dalej nwm czy jest dobrze
26 paź 22:27
Adamm:
|z|
3 = |z|
3*ie
3αi
z = 0 lub 1 = ie
3αi
teraz, i = e
πi/2 więc
e
(3α+π/2)i = 1
3α+π/2 = 2kπ
| | π | | π | | 2π | | π | | 4π | |
z∊{reiα : r∊R+, α∊{− |
| , − |
| + |
| , − |
| + |
| }} |
| | 6 | | 6 | | 3 | | 6 | | 3 | |
26 paź 22:30