Trygonometria
salamandra: Rozwiąż równanie:
2tgxcosx+1=2cosx+tgx
Rozbiłem to na 2tgxcosx−tgx=2cosx−1
Wiec tgx(2cosx−1)= 2cosx−1 dlaczego nie moge tego podzielić przez 2cosx−1?
A co gdy wyłącze dziedzinę, czyli ze 2cosx−1 nie może sie równać 0.
Gdy korzystam z photomatha w niektórych przypadkach obiera on inna drogę, a czasami właśnie
dzieli przez np. cos x.
Gdy rozwiązywałem przykład cosx−sinx = 1/cosx, to później gdy zostanie sinx(cosx+sinx)=0
Czyli sinx=0 lub sin x= −cosx, to dzieli wtedy przez cos x
26 paź 21:22
6latek: ze wzgledu na tgx musisz zalozyc ze cosx≠0 na poczatku
26 paź 21:28
ite:
Określ dziedzinę.
Nie dziel, przedstaw w postaci iloczynu.
tg x(2cos x−1) = 2cos x−1
tg x(2cos x−1) − (2cos x−1)=0
(tg x−1)*(2cos x−1)=0
26 paź 21:55
Jerzy:
Przerzuć 2cosx − 1 na lewą stronę i wyciągnij przed nawias.
26 paź 21:56
ite: Zrobione!
26 paź 21:58