Co oznacza ten zapis (złożenia funkcji)?
gdzie są pieniądze za las: Funkcja 'f' jest parzysta, a 'g' nieparzysta. Co możesz powiedzieć o parzystości (lub
nieparzystości) funkcji:
a) f • g
b) f + g
<poprzednie przykłady to złożenie funkcji f o g (wiem co oznacza)>
26 paź 20:04
6latek: Tu masz iloczyn tych funkcji i sume tych funkcji
26 paź 20:10
ICSP: Zdefiniujmy funkcję h(x) = f(x) * g(x)
Przy czym
f(−x) = f(x) oraz g(−x) = −g(x)
Wtedy
h(−x) = f(−x) * g(−x) = − f(x) * g(x) = −h(x)
Czyli h jest nieparzysta.
26 paź 20:15
ABC:

a co do punktu drugiego , suma nie musi być ani parzysta ani nieparzysta
przykładowo f(x)=|x| parzysta , g(x)=x nieparzysta
26 paź 20:58
Blee:
ABC ... wystarczy napisać:
h(−x) = f(x) − g(x) <−−− to ma się 'nijak' do f(x) + g(x)
26 paź 21:00
ABC:
jak go zacznie nauczyciel dopytywać o szczegóły to lepiej żeby miał konkretny kontrprzykład
26 paź 21:04