Pierwiastki wymierne
abcd: Dla jakich calkowitych wartosci parametru a i b wielomian
W(x)=x3+ax2+bx+2 ma 3 rozne pierwiastki wymierne
Mysle tak
Przynajmniej jednego pierwiastka wymiernego poszukam wsrod dzielnikow wyrazu wolnego
W(1)= 1+a+b+2=0 to a+b+3 =0
W(−1)= −1+a−b+2=0 to a−b+1=0
W(2)= 8+4a+2b+2=0 to 4a+2b+10=0
W(−2)= −8+4a−2b+2=0 to 4a−2b−6=0
Tylko z e tutaj maja byc wymierne a nie rzeczywiste l to ból
26 paź 18:32
ICSP: Wielomian jest unormowany, więc jeżeli posiada pierwiastki wymierne to musza być one całkowite.
Pytanie jest zatem proste. Jakie trzy liczby całkowite należy przez siebie przemnożyć aby w
wyniku otrzymać −2.
26 paź 18:34
abcd: Pierwszy raz slysze takie okreslenie (unormowany )
Co to oznacza ?
Jesli maja byc trzy rozne to
(−1)*(2)*(1)
wiec x1=−1
x2=2
x3= 1
x1+x2+x3= −a
−a=2 to a=−2
x1*x2+x1*x3+x2*x3= b
−2−1+2= −1=b
Skorzystalem z e wzorow Vieta dla wielomianu stopnia trzeciego
26 paź 18:44
ICSP: Wielomian unormowany to wielomian którego współczynnik przy najwyższej potędze jest równy 1.
26 paź 18:48
abcd: dziekuje za odpowiedz
Rozwiazanie dobre ?
26 paź 18:50
ICSP: Dobre.
26 paź 18:55
abcd: dzieki .
26 paź 19:01