Postać wykładnicza
Narina: Wyznacz wszystkie rozwiazania równania za pomoca postaci wykładniczej z3=27
26 paź 18:02
Adamm:
z = 3e
iα
e
3iα = 1
3α = 2kπ
| | 2πi | | 4πi | |
z ∊ { 1, e |
| , e |
| } |
| | 3 | | 3 | |
26 paź 18:08
PW:
z
3 = 3
3
| | z | |
Liczby |
| stanowią więc pierwiastek trzeciego stopnia z jedynki − rozwiązania są znane. |
| | 3 | |
26 paź 18:08
Adamm:
zapomniałem przez 3 przemnożyć, ale już trudno
26 paź 18:09
Narina: Mam głownie problem z tym jak zapisac |z| czy bedzie to √272 czy √32? Bo w zapise jest
liczba zespolona do potegi trzeciej. Wiec teretycznie jej odległosć wynosi 3 od srodka
ukladu. Ale nie jestem tego pewna
26 paź 18:13
Narina: A gdybym chciała to obliczyć ze wzoru na pierwiastki postaci trygonometryczne z3=27 czyli
z=3√27 |z|=√(3√272)=3
n=3
ale coś źle wtedy mi wychodzi bo to bedzie 3√3(cos(2kπ)/3+isin(2kπ)/3)
26 paź 18:43
PW: Można pomyśleć tak:
|z|3(cosφ + isinφ)3 = 33
|z|3(cos3φ+isin3φ) = 33
Prawa strona jest liczbą rzeczywistą, więc sin3φ = 0 (część urojona musi być zeem).
3φ = 0 lub 3φ = 2π lub 3φ = 4π
− to właśnie pokazał Adamm, od razu w postaci wykładniczej.
Zostaje
|z|3cos3φ = 33
|z|3cos0 = 33 lub |z|3cos(2π) = 33 lub |z|3cos(4π) = 33
za każdym razem
|z|3 = 33 czyli |z| = 3.
26 paź 19:03
PW: Tylko po co takie wygibasy? O 18:08 pokazałem chyba najprostszy sposób:
| | z | |
a więc liczba |
| ma moduł 1, ale do rozwiazania zadania nie jest to potrzebne, potrzebna |
| | 3 | |
jest znajomość liczb tworzących pierwiastek trzeciego stopnia z jedynki.
26 paź 19:11