matematykaszkolna.pl
wektor pjurek: rysunekW zadaniu mam podane współrzędne A i B równoległoboku do tego znam długość przekątnej x, wiem też, że bok AD jest równoległy do pewnego wektora. Na podstawie takich danych muszę wyliczyć współrzędne D i C, proszę tylko o naprowadzenie na metodę rozwiązania. Z góry dziękuje i pozdrawiam
26 paź 15:44
Blee: Skoro AD jest równoległy do podanego wektora, to BC także jest do niego równoległy Więc: 1) robisz prostą równoległą do tegoż wektora, przechodzącą przez punkt B. 2) robisz okrąg o środku w A i promieniu x 3) przecięcie prostej z okręgiem wyznacza (jedno bądź dwa możliwe) pozycje punktu C 4) masz długość BC ... wyznaczasz współrzędne punktu D w którykolwiek sposób chcesz
26 paź 15:48
pjurek: Dziękuję za odpowiedź, istnieje może opcja na rozwiązanie tego zadania bez tworzenia okręgu?
26 paź 15:50
Bleee: Jeśli byś się bardzo uparl to moglbys: 1) wyznaczyć odległość AB 2) wyznaczyć współrzędne punktu C w zależności od kąta nachylenia przekątnej do AB 3) wyznaczyć prosta równoległa do wektora, przechodzącą przez punkt B 4) wyznaczyć dla jakiego kąta punkt C leży na wyznaczonej prostej Jest to o wiele bardziej żmudne liczenie
26 paź 16:27
pjurek: Dzięki, chyba tej metody szukałem. emotka
26 paź 16:38